web analytics

LA GOLETA NUEVO CORAZON

Colaboración del Sr. Francesc Asensi i Jou.
Copyright del Sr. Francesc Asensi i Jou.
Copia del articulo aparecido en EL SETMANARI DE SOLLER, edición de Dissabte, 23 de juny del 2012.
…”La Goleta pailebot NUEVO CORAZON. 1885-1986
Aquest vaixell fou un altre dels velers sollerics que traçà una història pròpia en els seus 101 anys de navegació.

Motovelero NUEVO CORAZON en Castellon. Detalle de una foto del libro Rumbo al Progreso. El Puerto de Castellon.jpg
Motovelero NUEVO CORAZON en Castellon. Detalle de una foto del libro Rumbo al Progreso. El Puerto de Castellon.jpg

Des de sempre tot el que envolta els navilis de vela de Sóller a suscitat l’interès de moltes persones del que antany va arribar a representar la nostra flota. Una d’aquestes “lleones” del passat va ser sens dubte el pailebot NUEVO CORAZON. Aquesta goleta, en la seva època un veler pur, va saber aprofitar l’energia eòlica de forma molt eficient. Encara que en aquest article no pretenc fer cap descobriment als lectors més avesats a temes marítims, sempre hi ha alguna cosa més que aportar a la magra i espoliada història de la nostra marina de Sóller que es va perdent en la boira del temps.
Desitjo recordar i esmentar en aquest article, i en la seva memòria, els treballs que va realitzar l’historiador naval i excel•lent modelista Xavier Pastor Quijada, que amb el seu
bon fer, va saber des de sempre donar-li valor a la marina d’abans de les nostres illes i el gran interès que va demostrar per les goletes com el NUEVO CORAZON, del qual va confeccionar els plànols, prenent les seves mesures “in situ” quan aquest veler es trobava al port de Palma, abarloat a un altre bell pailebot, el CALA MONDRAGO, a l’espera del seu tràgic destí de ser enfonsats. El primer ho va ser el 15 de novembre de 1986 i el segon el 3 de febrer de 1988, al costat de les Penyes Roges i com a farciment de les obres que s’estaven realitzant en els seus molls. Tràgic final de dos velers nascuts a les nostres illes.
Uns apunts de la seva història. Corria l’any 1885 i el patró i navilier de Sóller, Antoni Arbona Pons, i un grup de comerciants locals, van acordar aportar una quantitat suficient de diners per a la construcció d’una goleta de dos pals. El seu cost seria de 20.000 pessetes de l’època. També van acordar la construcció d’una altra goleta pailebot. Ens referim al «ROBERTO», d’una portada de 125 tones i dos pals per la qual es van pagar, l’any 1886, 16.000 pessetes un import inferior al de NUEVO CORAZON. La construcció d’aquestes goletes es va encarregar als mestres d’aixa del Mollet de Palma, Francesc Mateu i Mas i Joan Mateu i Magraner, sens dubte dos dels més famosos mestres d’aixa de la construcció naval de Mallorca . Dels seus tallers van sortir un elevat nombre de grans velers que van causar l’admiració d’entesos i profans en quants ports van recalar al llarg de la seva vida.

Pailebot NUEVO CORAZON en el puerto de Valencia. Fecha indeterminada.jpg
Pailebot NUEVO CORAZON en el puerto de Valencia. Fecha indeterminada.jpg

Joan Oliver Busquets, va ser el seu patró. Aquests dos velers i molts de la nostra flota de vela van contribuir amb els seus viatges al comerç i desenvolupament de Sóller ja que va tenir una de les flotes més importants de les nostres illes. La construcció del vaixell es va fer totalment de fusta com el pi, l’alzina i el roure -extreta i tallada dels nostres boscos-, que es va utilitzar en les parts que havien de suportar els majors esforços com la roda, el codast, la quilla i les quadernes. Al mateix temps se li va tallar una sireneta que lluïa com mascaró en la seva roda. Com tots sabem, Sóller va comptar amb veritables mestres tallistes, com el mestre anomenat Pep de sa Torre a qui se li deu la talla del NUEVO CORAZON. El cordam, les ferramentes i les veles van ser de manufacturació local. La seva avarada va tenir lloc a principis del 1887 rebent la real patent de navegació, F.23-2 * L . Sóller.
Va començar la seva carrera als diferents ports de la Mediterrània peninsular, francesa i per la costa africana. Va ser un magnífic veler de esveltes línies comportant velocitat i navegació pel que li atorgava als nostres mestres d’aixa el títol d’artesans en la construcció naval. L’any 1920 el NUEVO CORAZON va passar a mans d’un nou propietari, el navilier de Sóller, Josep Ripoll Magraner al qual també pertanyien els pailebots, PROVIDENCIA i SAN MIGUEL.
Al NUEVO CORAZON se li van realitzar diverses modificacions entre d’elles un motor KR Volwerine m.36 de 65 cv. Anys més tard el va adquirir el navilier Miquel Estela, el qual va introduir noves modificacions suprimint el botaló i deixant només el bauprès. També se li van suprimir els mastelers i se li van reduir la trinquetilla i els enfocs, modificacions fetes per presentar batalla a altres mercants de vapor donada la gran capacitat de càrrega, pel que es va instal•lar una altra màquina, deixant de ser impulsat per la força del vent però no per això menys important en la seva tasca.
Amb la Gran Guerra, el nostre pailebot va viure un gran moment de la seva història. Fins i tot amb la Guerra Civil i la llarga postguerra que va seguir. Els canvis en la navegació de cada època, també li van arribar als pailebots de Sóller, que van ser arraconats o utilitzats en aquells menesters més desprestigiats existents, comportant, finalment, a la desaparició d’aquells velers mercants que un dia amb les seves blanques veles solcaven els nostres mars.
Pocs van ser els supervivents. Al llarg dels anys alguns van poder escapar de la seva destrucció com els de referència de Sóller, el CONCEPCION o el MIGUEL CALDENTEY. Però no només el pas dels anys va ser el responsable de la pèrdua d’aquelles goletes; també la desídia de diversos grups va posar de manifest la poca estima que han sentit sobre el llegat marítim. El NUEVO CORAZON, va ser un magnífic pailebot i un dels descendents de la llarga tradició marinera d’antany.
Per acabar, aquest article sobre la goleta pailebot NUEVO CORAZON té com a finalitat presentar el testimoni d’un moment històric passat i el coneixement d’un més dels molts navilis que va arribar a posseir la important flota velera de Sóller.
Des d’aquestes pàgines del Setmanari de Sóller us desitjo unes molt bones festes de Sant Pere i als que celebren la seva onomàstica, moltes felicitats.
Característiques del vaixell: Any de construcció: 1885; Drassanes: Es Mollet (Palma); Constructors: Francesc i Joan Mateu; Armador: Antoni Arbona Pons; Material del vaixell: Fusta; Botadura: Any 1887; Activitat: Comerç; Altura dels pals sobre coberta: 20 metres; Eslora total: 25 metres; Màniga màxima: 6,61 metres; Puntal: 2,4 metres; Superfície vèlica: 360 metres quadrats; Desplaçament brut: 132 tones; Desplaçament net: 115 tones; Motor inicial: KR-36 Volverine de 65 cv; Tripulació: 7 homes (patró inclòs).
Francesc Asensi i Jou”…


Comentarios

4 respuestas a «LA GOLETA NUEVO CORAZON»

 1. Avatar de
  Anónimo

  Soy Carpintero de Ribera, y cuando estuve estudiando en la escuela que se creo en Palma, estuvimos luchando para que quedara como patrimonio histórico los pailebotes Nuevo Corazón, y Cala Mondrago sin resultado alguno y caso omiso de todas las instituciones.

  El día 3 de Febrero de 1988, presencie el hundimiento del ultimo pailebote mallorquín Cala Mondrago, delante de el dique del Oeste, en les Penyes Rotges.

  Horas antes del hundimiento, el barco estaba abarloado al muelle en el espigón exterior de Palma, con la cubierta llena de grandes piedras que trajo la cementera Prebetong.

  Con la inocencia de mis 23 años, pregunte a la gente que iba a encargarse del hundimiento, si habría algún problema si subía a bordo para llevarme algún recuerdo de lo que iba a ser el fin de los pailebotes mallorquines. Obviamente todos se rieron, y me dijeron que si quería algo me diera prisa si no quería acompañar al futuro pecio.

  Hoy aun conservo la matricula del Cala Mondrago Fº79-Lª2ªA-PALMA

  Agradecería cualquier material histórico, información de cargas, fotografías tanto durante su vida como del pecio, etc. , ya que estoy recopilando información para adjuntar a la histórica matricula que me acompaña desde hace muchos años

  Atentamente

  Xavier

  1. Avatar de Vicente Sanahuja
   Vicente Sanahuja

   Bon dia Xavier

   Moltes gracies pel teu comentari
   Vicente

  2. Avatar de vicente villalonga
   vicente villalonga

   hola, he leido con mucho interes, soy buceador por mas de 25 años y se el cala mondrago, pero no se las coordenadas exactas donde se encuentra el pecio, y estoy muy interesado en bucearlo y fotografiarlo, si usted tiene alguna pista de donde pueda encontrarse le agradeceria mucho cualquier informacion al respecto y estaria encantado de compartir con usted el reportaje fotografico, no se si recibira este mensaje ya que veo que el post es de hace ya unos años. si lo recibe reciba un saludo

 2. Avatar de Vicente
  Vicente

  Felcidades por la pàgina.
  En la imagen el pailebote «Nuevo Corazón» està en el puerto de Castellón.
  Gracias

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Secured By miniOrange